Utställningar & Museer

Jag tillverkar dräkter och andra föremål till olika museer.
Ett exempel är en dräkt tillverkad inför en rekonstruktion av det kvinnoskelett som går under namnet Barumskvinnan. Fyndet gjordes i Barumsviken, Skåne och dateras till 7010-6540 f.kr. Under samma period fanns kronjort i detta område och jag valde att tillverka dräkten i fett-och rökgarvat kronhjortskinn. Dräkten är tillverkad av ett helt skinn och sydd med bennålar och sentråd. Idén till den rutmönstrade dekoration på ärmarna fick jag från en dekorerad hjorthornsyxa från samma område och tidsperiod. Skorna är tillverkade av skinn från hjortens bakben. Till skons häl har utnyttjats den grop som djurets häl lämnar efter sig i skinnet, varvid inga sömmar behövs utan skon formas kring vristen med en rem.

Sommaren 2010 hade jag en utställningen Arktisk skinnberedning-ett världskulturarv på Etnografiska museet i Stockholm. Utställningen består av 4 kvinnoskulpturer i råhud, en Indian, en Inuit, en Same och en Ainukvinna. Till varje skulptur hör ett bildspel som visar kvinnorna i arbete. Utställningen är skapad som en hyllning och ett tack till de kvinnor som undervisat mig.
Lika viktigt som det är att bevara föremål på museum är det att bevara de tekniker och den kunskap som krävs för att tillverka dessa.
Utställningen visades först på Etnografiska Museet i Stockholm 2010 men är nu omvandlad till en vandringsutställning som hittills visats på 28 olika ställen i Norden. Utställningen finns nu i Sigtuna på mitt garveri som numera är ett Arbetslivsmuseum.
Visningar och föredrag bokas via lottasgarveri@gmail.com eller 0703127846.

11-26 februari 2023. Utställning i Nordiska Museets butik, Stockholm

Utställning med anledning av att Garvarmästare Lotta Rahme tilldelats Märta Måås-Fjetterströms Stipendium.
Vid utställningen medverkar även:
Garvarmästare Aja Pettersson samt Gesällerna Ann Salomonson, Inga Qvarfordt, Johannes Frisk, Kalle Karlsson,  Nicklas Edström & Ulla Taflin.

Barumskvinnans dräkt. Historiska Museet. Stockholm.

Arktisk skinnberedning-ett världskulturarv.

Dykardräkt. Dykhistoriska museet. Stockholm.

Krage i Hermelinskinn.
Livrustkammaren,
Stockholms Slott.


Visa tidigare utsällningar och utmärkelser

Lottas Garfveri AB, Långgatan 9
19330 Sigtuna
070-3127846

lottasgarveri.com

;